Van 20 tot en met 22 oktober 2021 heeft in Discovery Museum in Kerkrade de Nederlands Limburgse editie van de Wanderful.stream bootcamp plaatsgevonden. Zes teams gingen drie dagen aan de slag met circulaire uitdagingen van mbk-bedrijven uit de regio. Wanderful.stream is een Interreg project van de Euregio Maas-Rijn waarin, met hulp van design, technologie en business development, reststromen van mkb-bedrijven geherwaardeerd worden tot nieuwe materialen en/of innovatieve producten.
De bootcamp als onderdeel van het project is een snelkookpan, waarmee in korte tijd concrete ideeën ontstaan voor nieuwe producten en materialen op basis van reststromen. Zowel in Nederlands en Belgisch Limburg, als in Wallonië hebben in de week van 18 oktober studenten met verschillende achtergronden zich drie dagen lang gebogen over uitdagingen van lokale mkb-bedrijven. De interdisciplinaire teams van studenten kregen ondersteuning van ervaren designers. Ze werkten op basis van design thinking methodes die uit de doeken gedaan en begeleid werden door Yellow Window (www.yellowwindow.com).
In Discovery Museum zijn op 20 oktober zes teams van studenten en designers aan de slag gegaan met uiteenlopende uitdagingen – van koffiedrab tot pallet-hout – van zes bedrijven uit diverse sectoren; van de gezondheidszorg tot de evenementenbranche (zie kader). Veel bedrijven in de regio worstelen met de reststromen aan afval die hun core business met zich meebrengt en willen hier graag op een circulaire manier mee omgaan. Voorafgaand aan de bootcamp had een afvaardiging van de deelnemers al een bezoek gebracht aan het bedrijf waarvoor ze aan de slag zouden gaan. Zo konden ze tijdens de eerste dag van de bootcamp direct starten met het analyseren van de vraag en het bedrijfsprofiel. Aan het einde van dag 1 volgde een fysieke of online terugkoppeling met het betreffende bedrijf om eventuele onduidelijkheden weg te nemen en tussentijds alvast feedback te ontvangen op de eerste ideeën. Tijdens de tweede dag hebben de teams ideeën gecreëerd en verder uitgewerkt en deze op dag drie verder definitief gemaakt en gepresenteerd aan de bedrijven en de andere teams.
Wat heeft de bootcamp opgeleverd? Naast dat het zowel voor de professionals, als de studenten inspirerende dagen zijn geweest, waarin een kiem is gelegd voor interdisciplinair samenwerken, design thinking en oog voor duurzaamheid en circulariteit, zijn er ook verrassende concepten voor de herwaardering van reststromen gepresenteerd. Niet altijd waren dit nieuwe producten of materialen; er zijn ook ideeën voor nieuwe diensten gepitcht en oplossingen die om een bredere aanpak vragen. In onderstaand kader worden per team kort de case en resultaten toegelicht.
Wat zijn de volgende stappen? Na de bootcamp hebben gesprekken plaatsgevonden met de bedrijven om de ideeën te evalueren en te bepalen welke van deze een vervolg kunnen krijgen in één van de innovatietrajecten van Wanderful.stream. In zo’n innovatietraject gaat een team van design-, technologie- en businessexperts gedurende 9 maanden samenwerken om tot een proof-of-concept te komen. Daarmee inspireert en stimuleert Wanderful.stream mkb-bedrijven in de Euregio tot innovatieve oplossingen. Op dit moment vindt de selectie van experts plaats, zodat de trajecten vanaf maart 2022 kunnen starten.
Het project Wanderful.stream loopt nog tot juni 2023 en is te volgen via www.wanderful.stream/nl/
Heb je interesse om samen te werken met bedrijven en/of experts in de Euregio om bij te dragen aan het herwaarderen van reststromen? Registreer je dan op de interactieve kaart www.wanderful.stream/nl/mapping/