Tickets
Weekend van de Wetenschap 2024

Weekend van de Wetenschap 2024

  • zaterdag 5 oktober 2024 - zondag 6 oktober 2024 |
  • Wetenschap is overal en altijd om ons heen, soms zonder dat je het misschien doorhebt. Het maakt onderdeel uit van ons dagelijks leven. Wetenschap kan je verwonderen, aan het denken zetten en iets nieuws leren. Heb je wel eens nagedacht over hoe alles werkt?

    Weet jij bijvoorbeeld dat je jezelf slimmer kunt maken door te slapen, eten en bewegen? Of hoe Ai jou onsterfelijk kan maken? Heb je al ooit gehoord van de Super-Kamiokande Neutrino Detector? En heb je je ooit afgevraagd of robots ook weleens moe worden?

    Tijdens het weekend van de wetenschap op 5 en 6 oktober 2024 slaan de Open Universiteit, Discovery Museum en Filmhuis De Spiegel de handen ineen en pakken uit met een programma dat jou in een klap rijker aan kennis maakt. We maken er een waar feest van voor jong en oud, tijdens het lustrumjaar van de Open Universiteit. En wie weet durf jij je weekend af te sluiten door deel te nemen aan de eigenwijze wetenschapsquiz!

     

    Kom met korting naar Discovery Museum!

    Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober 2024 koop je je toegangskaartje voor Discovery Museum met 50% korting. Deze korting geldt alleen op 5 en 6 oktober 2024 en is enkel geldig op het “Entreeticket volwassenen” en “Entreeticket jeugd”. Kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis.

    Koop je tickets met korting direct in de online ticketshop!

    Programma bij Discovery Museum - Kerkrade

    Weekend van de Wetenschap 2024

    Science Show ‘Robot versus Mens’
    door explainer Danny Pauwels

    Zaterdag 5 oktober
    13.00 uur
    en 15.00 uur

    Verbazen, ontdekken, lachen en zelf een handje meehelpen: welkom bij de Science Show van Discovery Museum. Je wordt zelf onderdeel van wetenschap en techniek. Met leuke experimenten wordt er een link gelegd tussen het dagelijks leven en wetenschappelijke weetjes. Soms ben je toeschouwer, een andere keer speel je zelf de hoofdrol. Het thema van de science show is gelinkt aan de wisselexpo ‘Ai: de expo’ die in het najaar voor het eerst te bezoeken is in Discovery Museum.

    Robots zijn overal om ons heen in ons dagelijks leven. Ze worden alsmaar slimmer en kunnen steeds moeilijkere taken uitvoeren. Taken die voor ons te zwaar zijn of te gevaarlijk. Robots worden immers niet moe!

    We ontwikkelen robots die steeds meer op mensen lijken omdat we vaak positiever tegenover robots staan als ze op ons mensen lijken. We willen apparaten die doen, eruitzien en communiceren als mensen. Dankzij Ai lukt dit steeds beter.

    In deze show vergelijken we de mens en de robot. Waar zien we overeenkomsten en waar zitten de verschillen? Waarom moet een robot programmeren en hoe doe je dat?

    Welke zintuigen hebben wij en hoe zit dat bij robots? Hoe zit het met de energievoorziening? En hoe blijft een robot in evenwicht?

    Voor de zekerheid beginnen we de show met een test of er niet stiekem robots in de zaal zitten. Je weet immers maar nooit.

    Weekend van de Wetenschap 2024

    Maak kennis met ART; de Augmented Reality Tutor
    door Deniz Iren

    Zondag 6 oktober
    11.00 – 17.00 uur

    Met veel plezier stellen we je voor aan ART, de Augmented Reality Tutor. Ben je nieuwsgierig naar kunstmatige intelligentie, augmented reality of virtuele agenten? Dan zit je hier goed! Tijdens dit evenement krijg je de kans om ART, een augmented reality avatar aangedreven door Ai, te ontmoeten en ermee te communiceren. ART is hier om je vragen te beantwoorden, een vriendelijk gesprek aan te gaan en je een kijkje te geven in de fascinerende wereld waar technologie en menselijke interactie elkaar ontmoeten.

    Bereid je voor op een boeiende en interactieve ervaring – mis deze kans om met ART te praten en de toekomst van Ai te verkennen niet!

    Weekend van de Wetenschap 2024

    Discovery Jeugd College: Leef je slim?!
    door Prof. Dr. Renate de Groot

    Zondag 6 oktober
    13.00
     uur

    Begin jij elke dag met een gezond ontbijtje? Speel je veel buiten of ga je lekker sporten? En hoe zit het met slapen? Ga jij op tijd naar bed? Wist je dat de manier waarop je leeft de werking van je hersenen kan beïnvloeden? Door slim te leven, kun je dus ook slim(mer) worden! Wil je hier meer over weten? Kom dan naar dit college!

    Dit college is voor iedereen te volgen via een livestream!

    Weekend van de Wetenschap 2024

    De Eigenwijze Wetenschapsquiz
    door Dr. Esther Bakker

    Zondag 6 oktober
    14.30 uur

    Waarom geven achtbanen zulke lekkere kriebels in je buik? Houden jouw ogen je ook wel eens voor de gek? Waarom stinken scheten eigenlijk? Wat gebeurt er allemaal met eten in je lijf? En hoe zit het nou precies met dat broeikaseffect? Tijdens de interactieve, eigenwijze wetenschapsquiz ontdek je dit allemaal. Doe je mee?

    De quiz wordt verzorgd door Dr. Esther Bakker, universitair docent onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit. Onder de naam Esther Walraven schreef zij verschillende kinderboeken, waarin wetenschappelijke onderwerpen op een eenvoudige manier worden uitgelegd: Waarom achtbanen te gek zijn!, Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!, Waarom je meestal gek bent op… Waarom jij van sterrenstof bent! en Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat (uitgeverij Van Goor, doelgroep 8-12 jaar).

    Programma bij Filmhuis De Spiegel (Royal Theater) - Heerlen

    Weekend van de Wetenschap 2024

    Neutrino
    in aanwezigheid van regisseurs Hannie van den Bergh en Jan van den Berg en Prof. dr. ir. Jetse Stoorvogel 

    Zondag 6 oktober
    13.00 uur

    Gefascineerd door een excentriek elementair deeltje, ondernemen twee filmmakers een reis naar de Super-Kamiokande Neutrino Detector, een prestigieus natuurkunde-experiment dat meer dan duizend meter diep in een berg in Japan is gelegen.

    In het dorp op de berg Ikeno-yama wonen en werken internationale wetenschappers samen met de lokale bevolking en hun spirituele leiders. Twee werelden komen samen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben: de levendige wereld van de oudere bewoners van een voormalig mijnwerkersdorp en de onderzoekswereld van internationale natuurkundigen die wetenschappelijk onderzoek doen in dezelfde berg. Terwijl de ene groep de zichtbare natuur om hen heen bestudeert – de bergen, bomen, dieren, water en wind – kijkt de andere naar de “onzichtbare natuur” van het neutrino, in een poging te ontdekken of het zogenaamde spookdeeltje de oorsprong van het universum kan verklaren.

    Hannie van den Bergh & Jan van den Berg, Nederland, 2023, 77 minuten (exclusief randprogramma), Engels, Japans en Nederlands gesproken, Engelse ondertiteling

    Meer info en tickets: https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1819/neutrino/

    Weekend van de Wetenschap 2024

    Eternal You
    in aanwezigheid van dr. Tom Giesbers en Marjolein van Herten verbonden aan de OU

    Zondag 6 oktober
    16.00 uur

    Als je de kans zou krijgen om met een overleden dierbare te praten, zou je die dan grijpen? Eternal You duikt in de wereld van start-ups die proberen de doden weer tot ‘leven’ te brengen, door avatars van overledenen te maken met AI.

    De film verkent het eeuwenoude menselijke verlangen naar onsterfelijkheid en stelt belangrijke vragen over het commercieel verwezenlijken van deze droom. Urgent, indringend en razend actueel.

    Hans Block & Moritz Riesewieck, Duitsland, 2024, 86 minuten (exclusief randprogramma), Engels gesproken, Engelse ondertiteling

    Meer info en tickets: https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1820/eternal-you/

    Programma bij Schunck Glaspaleis - Heerlen

    Weekend van de Wetenschap 2024

    Studium Generale publiekscolleges
    door de OU

    Zaterdag 5 oktober
    12.00 – 15.00 uur

    De OU presenteert een reeks Studium Generale publiekscolleges op locatie SCHUNCK Glaspaleis te Heerlen. De toegang is gratis na aanmelden.

    Inleiding: rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens en hoofd Academische zaken dr. Janneke Hooijer leiden het programma in. Na elke lezing is er een korte pauze.

    12.00 – 13.00 uur: Cybersecurity: hoe kan het beter?
    Prof. dr. Harald Vranken neemt je mee in de wereld van cyberaanvallen en hoe we ons beter kunnen beschermen tegen deze groeiende dreiging.
    13.00 – 14.00 uur: Werk, hoe houd je het leuk en gezond?
    Prof. dr. Judith Semeijn pleit voor meer lef op de werkvloer. Ontdek hoe je werkplezier behoudt door open te staan voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.
    14.00 – 15.00 uur: Met big data strijden tegen kanker en hart- en vaatziekten
    Prof. dr. Mathie Leers biedt een fascinerende inkijk in hoe big data wordt ingezet om kanker en hart- en vaatziekten eerder op te sporen en effectiever te behandelen.

    Andere activiteiten bij Discovery Museum