‘Afval wordt pas afval als je het weggooit’ luidt de leuze van EGGXPERT, dat constateerde dat in Nederland dagelijks de schalen van 30 miljoen eieren op het afval belanden. Terwijl er waardevolle stoffen in de eierschalen zitten.
EGGXPERT heeft daarom SCND SKIN ontwikkeld, een gezichtsmasker dat gemaakt is van eiwitten uit eierschaalmembraan en andere natuurlijke stoffen. Volgens EGGXPERT is het masker hydraterend en ondersteunt het de zelf-genererende functie van de huid. Er zitten geen parabenen, sulfaten of ftalaten in, voor de mens schadelijke stoffen. EGGXPERT werkt zonder dierproeven, een gangbare praktijk bij het ontwikkelen van schoonheidsproducten.
Een Nederlander drinkt gemiddeld twee à drie koppen koffie per dag. Wat gebeurt er met de enorme hoeveelheid koffiedrab die we daarmee produceren? Het voedselbedrijf bedrijf Zwamburg heeft besloten om de koffiedrab nuttig in te zetten door er oesterzwammen op te kweken. Koffiedrab bevat nog veel organische stoffen en is daardoor een ideale voedingsbodem voor oesterzwammen.
Zwamburg haalt bij plaatselijke ondernemers in Zuid-Limburg koffiedrab op. Om de CO2-voetafdruk klein te houden, gebeurt dit op een straal van maximaal 25 kilometer rondom de onderneming. De paddenstoelen verwerkt Zwamburg in eigen producten zoals de Zwambal en de Zwamkroket. Van het substraat dat overblijft bij het kweekproces maakt het bedrijf afbreekbare gebruiksobjecten, zoals verpakkingsmateriaal, bloempotten en lampenkappen.
Greentom staat voor Green Tomorrow. De missie van het bedrijf is om een betere wereld achter te laten voor toekomstige generaties door ouders de mogelijkheid te bieden om te kiezen voor duurzame producten. Hiermee speelt Greentom in op een actuele ontwikkeling in onze maatschappij: jonge ouders denken kritisch na over de ecologische voetafdruk die zij en hun kind achterlaten.
Cyclups droomt van een wereld zonder plastic. Het bedrijf legt de focus op producten die in onze gemakseconomie met bezorg- en to go-maaltijden massaal geproduceerd worden, maar meestal na eenmalig gebruik in de prullenbak belanden, zoals plastic bestek. Cyclups heeft een organisch alternatief gevonden: resten van tarwe die ontstaan bij de verwerking van het gewas en die normaal gesproken worden verbrand.
Cyclups maakt van dit agrarische restafval behalve bestek ook rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes. Na het gebruik kunnen de producten worden gecomposteerd. Zo veranderen ze in voedingsstoffen voor nieuwe gewassen. Het laat zien hoe producten vanuit een circulaire visie kunnen ontstaan: ook onze dagelijkse gebruiksobjecten kunnen deel uitmaken van een permanente kringloop van ontstaan en vergaan.
Hashtagtwo maakt uitwendige borstprotheses op maat voor vrouwen die als gevolg van borstkanker één of twee borsten missen. Anders dan de gebruikelijke protheses van siliconen die vaak alleen in standaardmodellen verkrijgbaar zijn, biedt Hashtagtwo maatwerk voor iedere vrouw.
Hashtagtwo maakt de borstprothese met een 3D-printer van herbruikbare materialen. De protheses worden met een abonnement aangeboden waarbij de materialen eigendom blijven van het bedrijf. Op die manier waarborgt Hashtagtwo het hergebruik.
Piepschuim is een veel gebruikt verpakkingsproduct omdat het goed isoleert. Maar er is een probleem met Geëxpandeerd Polystyreen (EPS), zoals piepschuim officieel heet. Het is kunststof, wordt vaak niet gerecycled en als de kleine bolletjes waaruit het gemaakt is in de natuur eindigen zijn ze niet afbreekbaar.
Als alternatief voor EPS heeft Smurfit Kappa de ThermoBox ontwikkeld. De isolerende verpakking is gemaakt van een combinatie van honingraat- en golfkarton uit duurzame bosbouw. In tegenstelling tot piepschuim verpakking is de ThermoBox volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar als het in de natuur terechtkomt. Ook wordt de ThermoBox plat aangeleverd, wat ervoor zorgt dat het ruimte bespaart bij vervoer en opslag.
Jaarlijks worden talloze houten tafels afgedankt. Vaak zijn ze nog prima, maar hebben ze niet precies de juiste kleur, maat of vorm. In het beste geval krijgen ze via Marktplaats een nieuwe bestemming. Maar vaak wordt de afslag naar het milieupark en dus de shredder genomen.
Van Goedhout werkt samen met Reinigingsdiensten RD4 om nieuw leven te geven aan deze afgeschreven meubels door massief hout te recyclen. Het ontwerp van de nieuwe tafels wordt afgestemd op de smaak van de toekomstige gebruiker.
Het bedrijf Kipster onderkent een actueel dilemma. Enerzijds is de massale, klimaat- en vaak dieronvriendelijke kippenhouderij niet langer houdbaar. Anderzijds zal heel Nederland niet morgen stoppen met de consumptie van eieren. Kipster zegt dat als we ‘de arrogantie’ hebben om kippen te houden voor dierlijke producten, we de plicht hebben om ze met respect te behandelen, en dat ze deel moeten uitmaken van de voedselkringloop.
Van oudsher scharrelen kippen en varkens rondom de boerderij en eten zij her en der de restjes op. Dat is wat Kipster herintroduceert, maar dan op grotere schaal. Het bedrijf heeft twee klimaatneutrale boerderijen, bij Venray en in Beuningen, met langgerekte glazen kassen met binnentuin en een uitloop. De kippen krijgen er restproducten van menselijke consumptie te eten, zoals resten brood, beschuit en pasta. Van ‘niets’ maken ze iets dat bijdraagt aan de voedselvoorziening: eieren. De mest die de kippen produceren gaat terug naar het land om te worden benut voor plantaardige producten.
Elk jaar opnieuw produceren we op aarde ongeveer 300 miljoen ton plasticafval. Het merendeel hiervan wordt verbrand of gedumpt, slechts 5 tot 10 procent wordt gerecycleerd. Een van de redenen hiervoor is dat gebruikt plastic eerst schoongemaakt moet worden. Dat kost veel energie en water, omdat het materiaal heet gewassen en daarna gedroogd wordt.
Blue Plastics heeft een energie- en waterbesparende manier ontwikkeld om gebruikt plastic te reinigen. In plaats van heet water wordt een reinigingscomponent toegevoegd. Dit reinigt het plastic van vetten, papier, print inkt, lijm en geur. Daarna wordt van het plastic een granulaat gemaakt (korrels) waarvan een nieuw product kan ontstaan.
Blue Plastics heeft op dit moment een pilotfabriek op de Brightlands Camelot Campus in Geleen. Hier wordt 10 tot 15 kilo plastic per uur verwerkt.
Op een steenworp afstand van Discovery Museum ligt Bleijerheide. Hier ontstaat onder de noemer SUPERLOCAL de eerste circulaire wijk van Europa.
SUPERLOCAL ontwikkelt een waterkringloop voor in totaal 130 huishoudens. Hierbij wordt uitgegaan van vijf soorten water die op verschillende manieren worden gezuiverd en hergebruikt. Regenwater wordt opgevangen en lokaal tot drinkwater verwerkt. Door innovaties in de woningen, bijvoorbeeld waterbesparende toiletten en voedselrestenvermalers, besparen bewoners water en kunnen zij het echte afvalwater (zwart water) geconcentreerd afvoeren. Het wordt lokaal schoongemaakt en er worden energie en meststoffen uitgehaald. Afvalwater uit de douche en wasbak (grijs water) wordt gezuiverd door planten, onderzocht wordt of dit water her te gebruiken is.
SUPERLOCAL is een sleutelproject van IBA Parkstad en mede gefinancierd door het LIFE programma van de Europese Unie.
ComposTerra biedt een oplossing voor twee afvalproblemen. Aan de ene kant plastic: een materiaal dat honderden jaren meegaat, maar dat we vaak al na één gebruik weggooien, zoals etensverpakkingen en bloempotjes. Verder ontstaan er in de levensmiddelenindustrie veel reststoffen waarmee niets meer gedaan wordt.
ComposTerra heeft gekeken hoe je plastic kunt vervangen door materiaal dat gemaakt wordt van organische reststoffen, zoals koffiedrab, theeblaadjes, sinaasappelschillen en tarwezemelen. Deze materialen ontstaan door samenpersing bij hoge temperatuur, er kunnen bijvoorbeeld to-go bekers en plantpotjes van worden gemaakt. Omdat het organisch is, kan het na gebruik via het GFT-systeem worden gerecycleerd.
Turtlehorn maakt kleding van textiel dat al eerder is gebruikt. Het materiaal komt van organisaties die textiel inzamelen of van modebedrijven met overproductie en restanten. Voor Turtlehorn-kleding worden geen nieuwe stoffen geproduceerd, hetgeen de ecologische voetafdruk klein houdt.
Kledingstukken van Turtlehorn zijn altijd uniek en nodigen uit om na te denken over hoe ze zijn ontstaan. Klanten kunnen voor reparaties terecht in het atelier; als een kledingstuk zijn levenseinde bereikt, wordt het opnieuw verwerkt in een nieuwe creatie.
Het soort kleding dat Turtlehorn maakt is streetwear, geliefd bij jonge klanten uit de skating scene. Turtlehorn kiest hierbij bewust voor een gender-neutrale stijl.
[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false”]