Ruwe koffiebonen zijn niet zomaar geschikt voor het zetten van een geurig kopje koffie. Ze moeten eerst een aantal bewerkingen ondergaan. De bonen moeten worden gebrand. Dat moet heel gelijkmatig gebeuren en zowel aan de binnen- als de buitenzijde. Tot in het begin van de 20ste eeuw gebeurde dat branden vaak bij de mensen thuis. Men gebruikte een gietijzeren pannetje dat op de kachel werd verwarmd. Voor een gelijkmatige branding moesten de bonen voortdurend worden geroerd. Daarvoor diende het roer aan de bovenzijde van het pannetje. Tenslotte moesten de bonen nog worden gemalen, maar dat gebeurde met een koffiemolen.

Objectgegevens

  • Deelcollectie: Techniek van het huishouden
  • Objectnummer: 056257
  • Objectnaam: koffiebrander,
  • Vervaardiger: onbekend
  • Datering van: empty_field
  • Datering tot: empty_field
  • Materiaal: gietijzer
  • Afmetingen: lengte 30 cm, breedte 24 cm, hoogte 22 cm,
  • Duurzame link